Ghee - klaret smør

Ghee er klaret smør. Selv om den udelukkende fremstilles af smør, er dens egenskaber meget forskellige fra smør. Ghee branker eller bruner ikke ved opvarmning, hvilket betyder. at der ikke dannes frie radikaler. som nedbryder kroppen. Ghee sprøjter heller ikke, når man varmer det, da det vand, der normalt er i smør er fordampet ved fremstillingen. Ghee er det lettest fordøjelige fedtstof, og det indeholder en meget fin fordeling af de fedtsyrer organismen har brug for. I beherskede mængder stimulerer ghee fordøjelsen. Den løsner overskydende Vata, Pitta og Kapha fra kroppens celler og bidrager til at fjerne ufordøjet mad fra kroppen. I modsætning til smør bliver ghee ikke harsk, men er tværtimod en glimrende antioxidant. Endelig betegner jeg ghee som 'glad mad' dvs et af de bedste fødemidler til at skabe en positiv indflydelse på bevidstheden.

Fremstilling

Ghee fremstilles ved at koge vandet ud af smørret uden at smørret brænder på. Dette kræver meget svag varme, især til sidst. Det er en kunst at lave helt ren ghee uden at den brænder på!

Smelt 5 pakker økologisk usaltet smør i en tykbundet gryde ved svag varme. Smørret må ikke brunes. Det er bedst ikke at røre i smørret.

Lad smørret småsimre ved svag varme. Vandet vil nu koge bort og mælkebestanddelene samles på overfladen som skum og på bunden af gryden. Skummet på overfladen skal blive ved med at være helt lyst flødefarvet. Hvis farven skifter over mod det gyldne er det fordi temperaturen stiger.

Skru gradvist ned for varmen, mens vandet fordamper. Når smørret mellem skummet på overfladen og bundfaldet er helt klar er det ved at være færdigt. Hvor lang tid det tager, afhænger af mængden og af varmen, men i størrelsesordenen 1 - 2 timer. En større portion tager længere tid. Pas på, at smørret ikke brænder på. Smørret må ikke lugte nøddeagtigt.

Nu filtrerer du smørret ved at hælde det gennem et stykke rent (kogevasket uden vaskemiddel) bomuldsklæde (f eks en øko-ble) placeret i en skoldet sigte ned i en ildfast skoldet skål. Pas på - smørret er meget varmt!

Ghee kan opbevares ved stuetemperatur i skoldede glas med tætsluttende låg. Holdbarheden er meget lang.